Rolgordijnen: Tijdloos en nog altijd erg actueel

In elk huis hangt een rolgordijn

Wist je dat gemiddeld in elke woning in Nederland en Vlaanderen een rolgordijn hangt? De bedenker van deze raamdecoratie had nooit gedacht dat zijn verwachtingen zo zouden worden overtroffen. Rolgordijnen behoren tot de meest efficiënte raambekleding en zijn daarnaast ook nog eens één van de goedkoopste.

 Dank aan Rolgordijn.com

Functioneel

Rolgordijnen zijn functioneel maar kunnen ook heel speels zijn zoals op bovenstaande foto goed te zien is. Als je een raam in vlakken opdeelt kun je ze verschillend in hoogte hangen.  Dat heeft een vlotte en sfeervolle doorkijk naar buiten. Ook kun je met een rolgordijn het licht regelen, het zonlicht tegenhouden of temperen en natuurlijk je raam blinderen zodat er niemand binnen kan kijken.  Voor slaapkamers zijn er verduisterende rolgordijnen. Voor dakramen bestaan speciale dakraam rolgordijnen.

Soorten rolgordijn stoffen

Als je een rolgordijn wilt kopen, dan heb je de keuze uit een groot aantal stoffen. Je kunt het rolgordijnstof gemakkelijk in drie soorten opdelen:

Transparante rolgordijnen

Dit stof laat veel licht door en beslaat het gedeelte van zeer doorzichtig tot bijna ondoorzichtig.  Zo heb je doeken die reflecterende garens bevatten en waardoor je heel goed naar buiten kunt kijken.  Van buiten af wordt het licht gereflecteerd en kijk je overdag niet niet naar binnen. Dat heb je veel zogenaamde kaasdoeken. Deze batisten maken een hele zachte lichtval in huis mogelijk. Dat schept sfeer en dromerigheid.

transparante rolgordijnen keuken Dank aan rolgordijnopmaat.be

Semitransparante rolgordijnen

Deze stoffen zijn in de basis ondoorzichtig. De lichte kleuren laten licht binnen. Bij donkere kleuren is dit vaak veel minder tot nagenoeg verduisterend.  Ze worden het meest gekocht voor de woonkamer of de keuken. Semitransparant past natuurlijk in elke ruimte.

Verduisterende rolgordijnen voor de slaapkamer

Het spreekt voor zich dat het verduisterend rolgordijn het meest voor de slaapkamer wordt gekocht. Het is snel gemonteerd en je hebt de kamer door aan het trekkoord te trekken snel verduisterd. Het rolgordijnstof is er in effen kleuren maar bijvoorbeeld ook in linnen structuur.